JADŁOSPIS

Posiłki w naszym przedszkolu przygotowywane są zawsze ze świeżych produktów dostarczanych przez sprawdzonych dostawców

Data ŚNIADANIE 8:30 II ŚNIADANIE 11:30 OBIAD 13:30
Poniedziałek

15.04.2024

Chleb zwykły, chleb wieloziarnisty, masło, krem orkiszowy na mleku, ser  żółty mazdamer, dżem brzoskwiniowy, sałata, papryka, pomidorki koktajlowe, herbata czarna z cytryną

(1,7)

Krem pomidorowy z bazylią i drobnym makaronem, wafel ryżowy z ziarnami zbóż, jabłka, woda

(1,7,9)

Kluski francuskie z kiełbaską, kapusta kiszona gotowana, kompot wieloowocowy

(1,3,7)

ZIELONY DZIEŃ 🙂

Wtorek

16.04.2024

Chleb zwykły, chleb razowy, masło, zielony twarożek zdrowia ze świeżymi ziołami – kolendrą, bazylią, natką i szczypiorkiem, szynka z indyka pieczona, papryka zielona, świeży ogórek, roszponka, herbata zielona

(1,7)

Krem z groszku zielonego ze śmietanką i zieloną pietruszką, zielony shake szpinakowo-bananowy, bułka grahamka z masłem, woda

(1,7)

Makaron na zielono:) z sosem  pesto z bazylią, czosnkiem i parmezanem, brokuł gotowany, woda

(1,7)

 

Środa

17.04.2024

Chleb zwykły, chleb żytni, masło, jajko gotowane, ketchup, wędlina salami, papryka, ogórek, rzodkiewki, kakao, herbata truskawkowa

(1,3,7)

Barszcz biały na wędzonce, z jajkiem i szczypiorkiem, pieczywo 7 ziaren, kalarepki i marchewki, woda

(1,3,7,9)

Kotlecik mielony drobiowo-wieprzowy, ziemniaki z koperkiem, sałata masłowa z sosem jogurtowo-ziołowym z oliwą z oliwek, woda

(1,3,7)

 

Czwartek

18.04.2024

Chleb zwykły, chleb graham, masło, sardynki w sosie pomidorowym, serek kozi naturalny,  rukola, pestki dyni, pomidorki cherry, herbata z pokrzywy

(1,4,7)

Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem, (na wywarze mięsnym), manna na mleku, mus jabłkowy, płatki migdałowe, woda

(1,7,9)

INSPIRACJA KONKURSOWA WG MEDALOWEGO PRZEPISU

BRUNA Ż.  gr.IV

PLACKI Z BATATÓW,

papryka, woda

(1,3)

Piątek

19.04.2024

Chleb zwykły, chleb komyśniak, masło, pasta fasolowa z awokado, jajkami i zieleniną, pasztet z czosnkiem, rzodkiewki, roszponka, kawa zbożowa na mleku, herbata owoce leśne

(1,3,7)

Krem marchewkowy z chia, sałatka z fety, sałaty lodowej, pomidorków śliwkowych z dodatkiem oliwy z oliwek, kawiorek z masłem, woda

(1,7)

Gulasz drobiowy, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką i koperkiem

(1,7,9)

DODATKOWY POSIŁEK – w ramach PODWIECZORKU każdego dnia dostępne są: PIECZYWO (rotacyjnie różne rodzaje: tradycyjne, chrupkie, maca), OWOCE I WARZYWA SEZONOWE, WODA.

 

Dyrekcja zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie

Lista alergenów:

1. gluten, 2. skorupiaki, 3. jaja, 4. ryby, 5. orzechy ziemne, 6. soja, 7. laktoza, 8. orzechy, 9. seler,

10. gorczyca, 11. nasiona sezamu, 12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu powyżej 10mg/kg, 13. łubin

14. mięczaki